این روزها با گسترش معنی و مفهوم برند و افزایش رقابت شدید در کسب و کارها عده ای از افراد به یک میانبر فکر میکنند و آن میانبر چیزی نیست جز کپی کردن یک برند خارجی و استفاده از هویت بصری آن برند در داخل ایران، یعنی یک برند کپی خوب در نگاه اول شاید به نظر جذاب برسد که اگر شما هویت بصری یک برند را (که باز آن را در ایران فقط رنگ و لوگو فونت تصور میکنند.) کپی کنید به موفقیت خواهید رسید!
چه بسا که آن هویت بصری کار خودش را انجام داده است در ذهن مخاطب ثبت شده است و چکش کاریهای رنگ، لوگو و فونت برند نیز صورت گرفته و همه چیز محیاست برای استفاده از آن در داخل کشور عزیزمان ایران. خوب این خیلی عالیست!!! اگر نام برند را هم کپی کنیم میتوانیم مخاطب بیشتری به سمت خود جذب کنیم چه بسا که نامهای انگلیسی برای مردم ایران نامهایی جذاب تلقی میشوند.
کپی برند
برای شروع چه باید کرد؟ کافیست یک متخصص کپی پیدا کنید! و اگر آن متخصص کپی برند کارش را خوب بلد باشد، به سراغ گوگل میرود و دفترچه راهنمای آن برند را جستجو میکند، و آن برند را طبق استانداردهای گفته شده در دفترچه راهنمای برند اصطلاحا ایرانیزه میکند!!! لوگوی برند که همان لوگوست، کدهای رنگ آن برند هم که در دسترس قرار دارد فقط کافیست آن نام را به صورت فارسی در کنار لوگو قرار دهیم (پیدا کردن یک فونت مناسب و شبیه به فونت انگلیسی) خوب رنگ برند کپی ما مشخص شد لوگو و فونت را هم که مشخص کردیم!!!
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دفترچه راهنمای برند یا همان برند بوک لطفا مقاله دفترچه راهنمای برند را مطالعه کنید.
البته بعضا خلاقیت به خرج میدهیم و کمی تغییر در نام برند و لوگوی برند ایجاد میکنیم. یا حتی از اسم یک برند و لوگوی برند دیگر در کنار هم استفاده میکنیم، که در ادامه چند نمونه از آن را برایتان قرار دادهام.
خوب لوگوی اصلی و فیک آدیداس را در تصویر مشاهده میکنید!!!
همان تغییر خلاقانه که گفتم D&C به جای D&G!!!
ترکیب خلاقانه برند فندی و فیلا !!!
به به لوگوی زیبای برند نایک و دیور چقدر خلاقانه!!!
اوه خدای من یوتیوب یا تام فورد!!!
کلوین کلاین یا برگر کینگ!!!
و برند لیوایز که یک J به آن اضافه شده!!!
خوب حتما این سوال برایتان پیش آمده که
متخصص کپی برند کیست؟
متخصص کپی برند یه گرافیست تازه کار است همین! البته گرافیست ما در کپی کردن تخصص ویژهای باید داشته باشد و باید بتواند ساختار برند را با چند جستجوی ساده در گوگل استخراج کند و آن را برای ما سر هم کند.
چرا کپی کنیم؟
اگر به طور مثال یک برند آمریکایی را که بر حسب اتفاق تعداد شعب زیادی دارد و هنوز مردم ایران از وجود آن برند مطلع نیستند. چرا کپی نکنیم؟
اگر کسب و کار ما در اقیانوس قرمز قرار داشته باشد (یعنی بازاری که تعداد رقبایمان بسیار بالاست و رقبای سر سخت و گردن کلفتی داریم) و رقابت با برندهای داخلی که با زحمت به جایی رسیدهاند برایمان طاقت فرساست کپی برند ما را در اقیانوس آبی قرار میدهد. چرا که برند اصیل ما حسابی صیقل خورده و آماده تازیدن است. رنگ،لوگو، فونت در ذهن مخاطب ثبت شده است، و مخاطب به راحتی به ما اعتماد میکند و قطعا از ما خرید میکند، چون حداقل اتفاقی که افتاده این است هویت بصری برند مربوطه کاملا اصولی و استاندارد طراحی شده است. مخاطب به راحتی با هویت بصری استاندارد ما ارتباط برقرار میکند و مجذوب رنگ و طراحی حرفهای ما میشود و برند کپی ما در ذهنش نقش میبندد.
اما سوال اساسی که پیش میآید:
برندسازی فقط طراحی هویت بصری است؟
اگر ما هویت بصری را استاندارد طراحی کنیم برند میشویم؟
لطفا فراموش نکنید که
برندسازی فقط هویت بصری نیست!
میخواهم برایتان یک مثال بزنم از برندی که مدتیست در شهرم شیراز افتتاح شده!
برندی که تغییر در لوگو یا نام به وجود نیاورده است و فقط طبق استانداردهای دفترچه راهنمای برند آن را ایرانیزه کرده است.
یک برند فیک! درست متوجه شدید فیک که از ابتدای مقاله به جای کلمه فیک از کلمه کپی استفاده کردم، اما گویا کلمه فیک بیشتر شما را کنجکاو کرد!
این برند کپی برند والمارت هست که ورژن کپی آن در خیابان ستارخان شیراز افتتاح شده است.
بگذارید قبل از شروع برند والمارت را به شما معرفی کنم.
والمارت، (به انگلیسی: Walmart) شرکت خردهفروشی آمریکایی است، که بزرگترین شبکهای از فروشگاههای زنجیرهای موادغذایی، سوپرمارکتها و هایپرمارکتها در جهان است. این شرکت در میان بزرگترین شرکتهای جهان در رده اول قرار دارد. در سال ۲۰۱۹ والمارت با فروشی برابر با ۵۱۴ میلیارد دلار، بهعنوان پردرآمد ترین شرکت جهان، شناخته شد.
مؤسس این فروشگاه؛ آقای «سام والتون» است، که در سال ۱۹۱۸ در کینگفیشر، اکلاهما متولد شده است. سام و برادرش؛ باد والتون، اولین فروشگاه تخفیفدار را، در سال ۱۹۶۲ به صورتی ساده و سنتی، در آرکانزاس راهاندازی کردند. مزیت رقابتی والمارت این بود که شرک محصولات خود را با قیمت کمتری عرضه میکردند. والمارت سود حاصل از فروش محصولاتش را به شدت پایین آورد.
نکته جالبتر این برند این است که این برند هم مانند تمامی برندهای موفق جهان یک شعار موفق داشت. شعار برند این بود “ALWAYS LOW PRICES ALWAYS” اجازه دهید توضیح مختصری در مورد شعار این برند برایتان بدهم. کلمه همیشه (Always) و تکرار شدنش در این شعار باعث شد که تعداد زیادی از مردم آمریکا این شعار را در ذهنشان بسپارند، اما متاسفانه شعار اخیر برند والمارت موفق نشد در ذهن مخاطب حک شود و باقی بماند شعار امروز این برند “Save money, Live better” که خب هیچ تکراری در آن مشاهده نمیشود. صرفه جویی کنید، بهتر زندگی کنید! البته به زودی در مورد نحوه طراحی شعار برند و اصول پایه طراحی شعار در مقالهای جامع صحبت خواهیم کرد. برای با خبر شدن از آپلود مقاله یا مرا با نام (reza tahayo) در شبکه های اجتماعی دنبال کنید. یا این وبسایت را بوک مارک کنید.
بگذریم این برند پروسه برندسازیش را کاملا حرفهای انجام داد و پیش برده لوگوی این شرکت از ابتدا تا کنون تغییرات بسیاری داشته است. لوگوی کنونی شرکت و رنگ را برایتان قرار داده ام با دقت تماشا کنید.
این برند تمامی مراحل برندسازی را با موفقیت طی کرده و در نهایت هویت بصری شرکت نیز به خوبی بر اساس دانش برند شکل گرفته است. چون در حال حاضر آنها حدود ۲.۳ میلیون کارمند در سراسر دنیا دارند و بزرگترین شرکت از نظر تعداد کارمند به شمار میروند. و هم اکنون این برند به خوبی مدیریت میشود.
و اما در شیراز در خیابان ستارخان این فروشگاه کار خودش را شروع کرده است، و هویت بصری این برند را به خوبی کپی کردهاست، در حالی که سایت این کمپانی توسط آی پی ایران باز نمیشود و شما برای بازدید از سایتشان باید از فیلـــــــــترشکن استفاده کنید. خوب میدانیم که کاربران ایران نمیتوانند وبسایت این برند را مشاهده کنند، چون باید به صورت کاملا غیرقانونی به اینترنت بدون فیلــــــــترشکن متصل شوند! لینک وبسایت والمارت لطفا ببنید.
نکته جالبت تر این است که رسالت این برند عرضه محصول با سود بسیار کمتر به مردم است و همینطور جشنوارههای تخفیفی متنوعی را برگزار میکند. که خوب در شیراز که قیمتها پایین نبودند.
اما آیا حالا که برند را کپی کردهایم باید استراتژی آن برند را هم کپی کنیم؟
به نظر شما مشکل از کجاست سامانه ثبت نشان تجاری ما؟
یا ما چون در ایران زندگی میکنیم میتوانیم مردم را به راحتی فریب دهیم؟
برندی که هویت بصری را کپی کرده است، نه هویت برند را.
کاملا درست است که ما در کشورمان قانون کپی رایت نداریم، اما وجدان تنها محکمهایست که نیاز به قاضی ندارد؟!
سخن آخر
و در آخر به شما توصیه میکنم اگر میخواهید در کسب و کارتان موفق شوید و اگر میخواهید کسب و کارتان دستخوش تغییرات ناگوار نگردد که مجبور شوید تغییرات اساسی را در آن ایجاد کنید و هزینههای بسیار بسیار زیادی را در اثر همین تغییرات متقبل شوید، مقالاتی را برایتان لیست کردهام که به شما توصیه میکنم حتما آنها را مطالعه کنید. این مقالات مکمل این مقاله هستند و به شما کمک میکنند که مراحل برندسازی را اصولیتر پیش ببرید.
۹ اصل در طراحی یک لوگوی تاثیرگذار